Les glaceres

El gel de les glaceres s´acumula a les regions de la terra on la temperatura és tan baixa que a l´estiu no es fon la neu que cau durant l´hivern.

Aquestes masses de gel formen els casquets polars i les glaceres de muntanya, on s´acumula molta aigua dolça de la Terra. Es troben situades a :

Les zones polars, cobertes de gel. Aquestes glaceres ocupen grans extensions.

Les grans cadenes muntanyoses de totes les latituds, com ara els Alps, els Andes o l´Himàlaia, per damunt del nivell de les neus perpètues.

El relleu glacial es l´acció modeladora de gel produeix un relleu molt característic.

Els grans casquets polars

Els dos casquets polars que contenen més del 99% del gel glacial del planeta són Grenlàndia i l´Antàrtida.

Les glaceres de vall

El gel acumulat als cims de les muntanyes es desplaça a causa de l´acció de la gravetat i forma rius de gel anomenats glaceres de vall o alpines.

Un altre efecte de la gravetat sobre el gel s´anomena vall glacial. I han altres elements :

El circ és la zona on s´acumula la neu i es transforma en gel. Quan desapareix el gel, s´ompli d´aigua i es forma un llac.

La llegua es el gel que ix del circ que baixa lentament per la muntanya. a la seua superfície s´hi fan molts badalls.

Les morenes laterals i centrals son els materials arrancats per la glacera. Quan s´uneixen dues morenes laterals origines una morena central.

Les morenes frontals són els materials dipositats per la llengua de la glacera quan arriba a un nivell en què la temperatura mitjana és més alta i el gel es fon.

L´agulla glacial s´origina quan al voltant d´una muntanya s´hi formen diversos circs.

https://www.piqsels.com/ca/public-domain-photo-foexz

iceberg a l'aigua, glaç de deriva, congelat, muntanya, mar, desert, gel, paisatge, naturalesa, aigua, cel, estiu, escènic, neu, Groenlàndia, àrtic, polar, tundra, fred, a l'aire lliure, paquets de gel, iceberg, Costa, gelada, flotar, badia, sota l'aigua, flotant, gelades, núvols, temperatura de fred, glacera, bellesa a la natura, medi ambient, iceberg - formació de gel, hivern, escenics - natura, blau, tranquil·litat, dia, cap gent, llacuna, flotant a l'aigua, fusió, color turquesa, 5K, CC0, domini públic, lliure de regalies